Olej to tłuszcz roślinny. Tłuszcze te składają się z kwasów tłuszczowych, które dzielimy na kwasy nasycone - są one syntetyzowane w organizmie , kwasy jednonienasycone - nasz organizm może je przetworzyć, kwasy wielonienasycone - tu należą do nich niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe. W grupie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wyróżniamy znowu tzw. rodziny kwasów. Są nimi Omega 3 i Omega 6. Nazwy pochodzą od wiązań między atomami węgla.
W opisywanym oleju lnianym zawarty jest kwas Omega 3. Możemy go znalezć także w siemieniu lnianym i orzechach włoskich. Omega 6 natomiast należy do kwasów tłuszczowych, które są dla człowieka niezbędne ale ich nadmiar w naszym organizmie powoduje zachwianie równowagi immunologicznej co skutkuje nadwagą, otyłością oraz jest powodem utleniania złego cholesterolu LDL.
Dlatego tak ważnym elementem może być odpowiedni wybór w tym przypadku Golden Linum Omega 3 Olej lniany w 100 % .
Olej lniany Golden Linum, w którym znajdują się kwasy Omega 3 tłoczony jest w niskiej temperaturze - poniżej 40 °C. Ten sposób tłoczenia sprawia, że najcenniejsze w oleju lnianym kwasy Omega 3 wrażliwe na wysoką temperaturę, nie utleniają się i zachowują swoje cenne właściwości. Opisywany olej w odróżnieniu od innych olejów lnianych jest smaczny i nie zmienia smaku potraw. Olej ten NISKOOKSYDACYJNY nie jest oczyszczany ani filtrowany. Dzięki temu zawiera więcej Omega 3 oraz lignanów.
Odpowiedni stosunek kwasów Omega-6 do Omega-3 powinien mieścić się w przedziale 1:1-5:1, czyli na trzy do cztery łyżeczek oleju słonecznikowego (nie zawiera Omega-3, a w 76% zawiera Omega-6) powinniśmy przyjmować jedną łyżeczkę oleju lnianego.
Niestety u statystycznego Polaka średnio na jedną łyżeczkę oleju lnianego przypada 10, a nawet 20 łyżeczek oleju słonecznikowego! Wśród Amerykanów stosunek ten waha się od 25-50:1. M.in. dlatego cierpią oni tak często z powodu chorób układu krążenia oraz otyłości.
Tłoczony na zimno NISOKOOKSYDACYJNY OLEJ LNIANY TO TŁUSZCZ, KTÓRY SPALA TŁUSZCZ (skuteczniej niż GLA). Dzięki Omega-3 zwiększa produkcję prostaglandyn (eikosanoidów). Przyspiesza metabolizm i stymuluje produkcję żółci niezbędnej do rozkładania tłuszczów, zwiększa aktywność karnityny, co przyczynia się również do większego spalania tłuszczu. Dodatkowo nierozpuszczalny błonnik z oleju lnianego przyspiesza usuwanie resztek pokarmów z jelit, dzięki wchłanianiu wody w przewodzie pokarmowym.