Plastik w naczyniach jednorazowych – szczególnie trudny w zastąpieniu
Naczynia jednorazowe zrewolucjonizowały nasze życie. Możemy zabrać ze sobą jedzenie w dowolne miejsce, wygodnie skonsumować i następnie wyrzucić brudne naczynia do dowolnego kosza na śmieci. Trudno bez nich byłoby wyobrazić sobie kupowanie dań „na wynos”, które można spożyć w domu lub w przerwie w pracy. Plastikowe naczynia jednorazowe są na tyle tanie w produkcji, że ich jednorazowe wykorzystanie i wyrzucenie do kosza jest ekonomicznie nieodczuwalne. Nic dziwnego, że cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Niestety, ta wygoda ma również znacznie ciemniejszą stronę, za którą przyjdzie płacić przyszły pokoleniom. Plastik rozkłada się bowiem nawet tysiące lat, stanowi również zagrożenie dla dzikich zwierząt, a o pływającej wyspie plastiku na Oceanie Spokojnym zapewne słyszała większość z nas. Czy zatem oznacza to, że musimy rezygnować z wygody naczyń jednorazowych? Nie – wystarczy jedynie, że zmienimy materiał wykorzystywany do ich produkcji – zamiast plastikowych sięgnijmy po papierowe kubki jednorazowe, drewniane sztućce, bambusowe słomki i drewniane talerzyki jednorazowe. Oczywiście będą one nieco droższe, ale nie na tyle, by być istotnym obciążeniem dla naszego budżetu.
Gdzie szukać ekologicznych jednorazówek?
Oczywiście najłatwiej będzie w internecie – np. w sklepie internetowym https://tanie-zakupy.pl/, w dziale produkty ECO znajdziesz sporo propozycji ekologicznych naczyń wykonanych z neutralnych dla środowiska składników. Drewno, papier, bambus czy liście palmowe to materiały szybko ulegające bio-degradacji, a w dodatku wystarczająco tanie w produkcji, by mogły być wykorzystywane tylko jeden raz. Planując imprezę w plenerze, firmowy event czy urodziny, możesz śmiało sięgnąć po ekologiczne naczynia jednorazowe – nie będzie Cię to kosztowało zbyt wiele, ale również w ten sposób dołożysz swoją cegiełkę, by nasza planeta pozostała dobrym miejscem dla życia dla kolejnych pokoleń. To inwestycja w be