W nieżycie żołądka są inne, także dawno znane czynniki, takie jak: nieprawidłowy skład diety z nadmiarem używek (w tym alkoholu) i przypraw drażniących, uszkodzenia polekowe, zwłaszcza po powszechnie używanych lekach przeciwbólowych i przeciwzapalnych takich jak: polopiryna, butapirazol, indometacyna itp. Przyczynami są także bodźce termiczne, toksyczne i chemiczne (np. środki ochrony roślin) i inne.
Nieżyt żołądkowy objawy:
Podczas objawów nieżytu żołądka dominuje uczucie zalegania pokarmów w żołądku, pieczenie, pobolewanie, odbijania, niekiedy nudności i wymioty. Często występuje brak apetytu, a dolegliwości nasilają się prawie natychmiast po jedzeniu lub nawet w czasie jego trwania. Powyższe objawy występują także w innych chorobach układu pokarmowego i dlatego, nie należy leczyć się samemu po stwierdzeniu takich dolegliwości.
Rozpoznanie i wywiad lekarski:
Przy dolegliwościach nieżytu żołądkowego lub podobnych, rozpoznanie najlepiej ustali lekarz po dokładnym zebraniu wywiadu, przeprowadzeniu badania przedmiotowego i wykonaniu badań uzupełniających. Rozpoznanie nieżytu żołądka jest obecnie stosunkowo proste dzięki możliwości wykonania zgłębnikowania żołądka i dwunastnicy z badaniem ich treści oraz badań endoskopowych z pobraniem wycinków błony śluzowej do badania histologicznego. Przy niewielkim nasileniu zmian zapalnych i nieżytowych często wystarcza zmiana diety i bardziej racjonalny tryb życia. W stanach większego nasilenia zmian - poza dietą stosowaną przez długi czas - niezbędne jest stosowanie leków, głównie osłaniających, działających przeciwzapalnie i rozkurczowo.
Zastosowanie diety w dolegliwościach nieżytu żołądkowego:
Przy objawach nieżytu żołądkowego należy wyłączyć tłuste gatunki mięsa i tłuste ryby, tłuszcze stałe, sery dojrzewające i topione, olej rzepakowy i uniwersalny. Do czasu poprawy niewskazane są warzywa wzdymające takie jak: nasiona strączkowe, ostrożnie cebula i kapusta. Niezbędne jest wyeliminowanie ostrych przypraw typu : pieprz naturalny, ocet, musztarda, ostra papryka, curry, chili itp.
W niewielkich ilościach mogą być stosowane następujące przyprawy ziołowe: kminek, cząber, koper włoski, mięta pieprzowa, tymianek, liść pietruszki, majeranek, seler naciowy, czosnek. Należy ograniczyć ilość spożywanego cukru. Dopuszczalny jest miód i niewielkie ilości dobrej jakości dżemów i konfitur. Zalecane są częste posiłki do 5 razy dz. ale mało objętościowe, w których należy unikać potraw gorących i zimnych. Jeść należy powoli, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając pokarm.
Pieczywo powinno być czerstwawe, wskazane są drobne kasze (niekiedy grube - jeżeli trzeba zwiększyć ilość błonnika w diecie), słodkie i zsiadłe mleko, kefiry, jogurty naturalne, białe sery i twarogi, świeża, nie przekwaszona maślanka i serwatka. Dopuszczalne są jajka gotowane na miękko (do 3 tyg.), chude mięsa (chuda wołowina, cielęcina, mięso królicze, kurczaki), chude ryby (dorsz, płastuga, sandacz, płotka, kargulena, szczupak, dorada, leszcz), chuda szynka, polędwica i chude gatunki kiełbas.
Ilość mięsa zwierzęcego należy zmniejszyć na korzyść ryb i nabiału. Ziemniaki powinny być gotowane w łupinach. Z tłuszczów -świeże masło, zwiększone ilości olejów roślinnych (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, lniany lub rzepakowy, ale pozbawiony kwasu erukowego). Owoce - jabłka i śliwki bez skórki, owoce cytrusowe, banany, soki ze świeżych owoców drob-nopestkowych (maliny, porzeczki, truskawki itp.).
Z powodu konieczności stosowania długotrwałego leczenia przewlekłych nieżytów żołądka - dieta i mieszanki ziołowe są podstawowymi elementami leczenia.
Zalecenia:
Dobrać odpowiedni preparat ziołowy lub suplementy diety!