Wykaz dolegliwości

Vinaora Nivo Slider

Dzisiaj polecamy

Zioła i preparaty ziołowe - Gotu Kola

Zioła i preparaty ziołowe - Gotu Kola

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya Gotu Kola. Znana w Chinach jako cudowna roślina długowieczności. W Indiach jest uważana za jedną z najbardziej odmładzających roślin. Wygładza sk...

Zioła i preparaty ziołowe - Brahmi Bacopa

Zioła i preparaty ziołowe - Brahmi Bacopa

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya - Brahmi Bacopa. Inne stosowane nazwy : Bacopa monnieri [Linne] Wettstein [Lysimachia monnieri L. Cent., Gratiola monnieri L.] - bakopa drobnolis...

Zioła i Preparaty ziołowe - Ashwagandha

Zioła i Preparaty ziołowe - Ashwagandha

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya - Ashwagandha. Zioło Ashwagandha jest ziołem o szerokim antystresowym działaniu, które pozwala na lepsze funkcjonowanie organizmu w warunkach cod...

Zioła i Preparaty ziołowe StressCare-Geriforte

Zioła i Preparaty ziołowe StressCare-Geriforte

Zioła i Preparaty ziołowe Himalaya - StressCare Geriforte. Wiele czynników zdrowotnych jest obecnie rozumianych, jako zależnych od stopnia oddziaływania stresu i jako zwieńczenie k...

«
»
piątek, 05 marzec 2010 15:43

Nieżyt żołądkowy - Przyczyny i objawy

Oceń ten artykuł
(2 głosów)

Nieżyt żołądkowy przyczyny: Przyczyny występowania nieżytów żołądka nie są obecnie dokładnie poznane. W ostatnich czasach dolegliwości nieżytu żołądkowego - przypisuje się przewlekłym zakażeniom bakteryjnym Ca-mpylobacter pylori, ale nie bez znaczenia przyczynowego.

W nieżycie żołądka są inne, także dawno znane czynniki, takie jak: nieprawidłowy skład diety z nadmiarem używek (w tym alkoholu) i przypraw drażniących, uszkodzenia polekowe, zwłaszcza po powszechnie używanych lekach przeciwbólowych i przeciwzapalnych takich jak: polopiryna, butapirazol, indometacyna itp. Przyczynami są także bodźce termiczne, toksyczne i chemiczne (np. środki ochrony roślin) i inne.

Nieżyt żołądkowy objawy:

Podczas objawów nieżytu żołądka dominuje uczucie zalegania pokarmów w żołądku, pieczenie, pobolewanie, odbijania, niekiedy nudności i wymioty. Często występuje brak apetytu, a dolegliwości nasilają się prawie natychmiast po jedzeniu lub nawet w czasie jego trwania. Powyższe objawy występują także w innych chorobach układu pokarmowego i dlatego, nie należy leczyć się samemu po stwierdzeniu takich dolegliwości.

Rozpoznanie i wywiad lekarski:

Przy dolegliwościach nieżytu żołądkowego lub podobnych, rozpoznanie najlepiej ustali lekarz po dokładnym zebraniu wywiadu, przeprowadzeniu badania przedmiotowego i wykonaniu badań uzupełniających. Rozpoznanie nieżytu żołądka jest obecnie stosunkowo proste dzięki możliwości wykonania zgłębnikowania żołądka i dwunastnicy z badaniem ich treści oraz badań endoskopowych z pobraniem wycinków błony śluzowej do badania histologicznego. Przy niewielkim nasileniu zmian zapalnych i nieżytowych często wystarcza zmiana diety i bardziej racjonalny tryb życia. W stanach większego nasilenia zmian - poza dietą stosowaną przez długi czas - niezbędne jest stosowanie leków, głównie osłaniających, działających przeciwzapalnie i rozkurczowo.

Zastosowanie diety w dolegliwościach nieżytu żołądkowego:

Przy objawach nieżytu żołądkowego należy wyłączyć tłuste gatunki mięsa i tłuste ryby, tłuszcze stałe, sery dojrzewające i topione, olej rzepakowy i uniwersalny. Do czasu poprawy niewskazane są warzywa wzdymające takie jak: nasiona strączkowe, ostrożnie cebula i kapusta. Niezbędne jest wyeliminowanie ostrych przypraw typu : pieprz naturalny, ocet, musztarda, ostra papryka, curry, chili itp.

W niewielkich ilościach mogą być stosowane następujące przyprawy ziołowe: kminek, cząber, koper włoski, mięta pieprzowa, tymianek, liść pietruszki, majeranek, seler naciowy, czosnek. Należy ograniczyć ilość spożywanego cukru. Dopuszczalny jest miód i niewielkie ilości dobrej jakości dżemów i konfitur. Zalecane są częste posiłki do 5 razy dz. ale mało objętościowe, w których należy unikać potraw gorących i zimnych. Jeść należy powoli, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając pokarm.

Pieczywo powinno być czerstwawe, wskazane są drobne kasze (niekiedy grube - jeżeli trzeba zwiększyć ilość błonnika w diecie), słodkie i zsiadłe mleko, kefiry, jogurty naturalne, białe sery i twarogi, świeża, nie przekwaszona maślanka i serwatka. Dopuszczalne są jajka gotowane na miękko (do 3 tyg.), chude mięsa (chuda wołowina, cielęcina, mięso królicze, kurczaki), chude ryby (dorsz, płastuga, sandacz, płotka, kargulena, szczupak, dorada, leszcz), chuda szynka, polędwica i chude gatunki kiełbas.

Ilość mięsa zwierzęcego należy zmniejszyć na korzyść ryb i nabiału. Ziemniaki powinny być gotowane w łupinach. Z tłuszczów -świeże masło, zwiększone ilości olejów roślinnych (słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, lniany lub rzepakowy, ale pozbawiony kwasu erukowego). Owoce - jabłka i śliwki bez skórki, owoce cytrusowe, banany, soki ze świeżych owoców drob-nopestkowych (maliny, porzeczki, truskawki itp.).

Z powodu konieczności stosowania długotrwałego leczenia przewlekłych nieżytów żołądka - dieta i mieszanki ziołowe są podstawowymi elementami leczenia.

Zalecenia:

Dobrać odpowiedni preparat ziołowy lub suplementy diety! 

Skomentuj

Bardzo prosimy o dodawanie komentarzy z głową. Zanim dodasz pomyśl. Wszystkie komentarze z tzw. automatu oraz będące reklamami będą kasowane.

Polecane strony

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Zobacz czym są pliki cookies i jaka jest stosowana nasza polityka w odniesieniu do nich. Zastosowanie cookies w Polsce i UE.

Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies. Pliki cookies tzw. ciasteczka stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator serwisu ABC Zdrowia z siedzibą w Nowym Sączu.

Pliki cookies wykorzystywane są w celu: dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb; tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości; utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła.

W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: sesyjne (session cookies) oraz stałe (persistent cookies). Cookies sesyjne są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). Stałe pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies: niezbędne pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu; wydajnościowe pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;funkcjonalne pliki cookies, umożliwiające zapamiętanie wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.; reklamowe pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.

Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji Pomoc w menu przeglądarki internetowej. Więcej na temat ...