Regeneracja i detoksykacja z ostropestem
Prozdrowotnych właściwości ostropestu jest naprawdę wiele. Spośród nich na pierwszy plan wysuwa się oczyszczanie organizmu, w tym przede wszystkim wątroby, która jest najważniejszym organem “wyłapującym” wszelkiego rodzaju toksyny, które przyczyniają się do starzenia komórek i tym samym większej podatności na wiele schorzeń.
Stosując ostropest plamisty w ziarnach, mielony oraz olej z ostropestu najlepszej jakości, a więc tłoczony na zimno ze specjalnie wyselekcjonowanych nasion, nie tylko oczyścimy wątrobę, ale również:
-
wspomożemy organizm w czasie rekonwalescencji,
-
zwiększymy potencjał przeciwzapalny,
-
zredukujemy negatywny wpływ niekorzystnych bakterii na organizm,
-
zmniejszymy dynamikę rozwoju wolnych rodników,
-
wspomożemy pracę układu pokarmowego (ostropest jest doskonałym środkiem przeciwko mdłościom, wzdęciom, niedokwasocie, pomaga przy zespole jelita drażliwego),
-
zredukujemy przykre skutki chorób dróg żółciowych,
-
wspomożemy leczenie zapalenia płuc i opłucnej,
-
wesprzemy walkę z procesami nowotworowymi (obecna w ostropeście sylibina blokuje enzymy odpowiedzialne za migrację komórek nowotworowych),
-
zredukujemy krwawienia wewnętrzne,
-
zmniejszymy problemy dermatologiczne, w tym trądzik,
-
wspomożemy pracę nerek,
-
poradzimy sobie z nadmiernym poziomem cholesterolu, dzięki czemu zmniejszymy ryzyko wystąpienia udaru, miażdżycy i choroby wieńcowej.
To tylko niektóre z wielu atutów wprowadzenia do diety ostropestu.
Jak wybrać najlepszy olej z ostropestu?
Olej z ostropestu cieszy się coraz większym uznaniem tzw. świadomych klientów, czyli osób, które interesują się zdrowym stylem życia.
Jedną z kluczowych zmian, jakie możemy wprowadzić, jest racjonalna dieta, a więc m.in. zwiększenie ilości warzyw, owoców, orzechów, ziaren oraz ziół w menu, nie zapominając o tzw. superżywności, do której w pewnym sensie można zaliczyć również ostropest (posiadający tak bogaty i harmonijny skład).
O ile jedzenie ziaren ostropestu może być dla niektórych nie do końca atrakcyjne (podobnie w postaci zmielonej), o tyle korzystanie z dobrodziejstw oleju z ostropestu jest o wiele łatwiejsze. Aby olej taki był rzeczywiście skuteczny, musi być produktem wysokiej jakości.
Najlepiej, jeśli będzie wyprodukowany przez niewielki zakład, np. gospodarstwo rodzinne posiadające wszelkie, niezbędne certyfikaty potwierdzające wartość ekologiczną stosowanego ostropestu.
Konieczne jest również przeprowadzenie procesu produkcji zgodnie z najwyższymi standardami – olej z ostropestu musi być tłoczony na zimno, nie może być rafinowany, nie powinien też być oczyszczany, musi być przechowywany w odpowiedniej temperaturze (5-10 stopni Celsjusza). Jeśli chcemy naprawdę skorzystać z jego niezwykłych właściwości, pamiętajmy również o tym, że powinien to być produkt świeży (z datą produkcji, która nie przekracza 2 tygodni).