Guggul zwany także Commiphora Mukul lub Guggulipid jest bardzo skutecznym ziołem do zwalczania otyłości i regulowania poziomu cholesterolu. Jest dobrze znanym i cenionym preparatem ziołowym na całym świecie a jego skład powoduje spalanie tkanki tłuszczowej. Ostatnio jest szczególnie popularny w Ameryce, Japonii oraz Europie Zachodniej.
Guggul jest żywicą znaną także z efektu zwiększania liczby białych ciałek krwi i posiada silne właściwości antybakteryjne. Od dawna uznana jest skuteczność tego preparatu ziołowego w obniżaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów przy jednoczesnym utrzymaniu lub polepszeniu stosunku frakcji HDL do LDL. Jest jednym z pierwszych tego typu, odkrytym na nowo ziołem o szerokim spektrum działania posiadającym przy tym dużą skuteczność. Szerokie spektrum działania sprawia, że środek ten jest także skuteczny w zwalczaniu takich dolegliwości jak: przeziębienia oraz różnego rodzaju skórne, zębopochodne i oczne infekcje.
Wykazano, że Guggul może obniżyć poziom cholesterolu we krwi o 14-27%, a poziom trójglicerydów o 22-30%. Efekt Shuddha Guggulu na poziom cholesterolu jest porównywany do współczesnych leków syntetycznych, ale ponieważ jest to naturalny środek roślinny jest od nich zdecydowanie lepszy i bezpieczniejszy. Shuddha Guggulu zwiększa metabolizm „złego” cholesterolu ( frakcja cholesterolu LDL) w wątrobie. Przy jego zażywaniu przez 4 do 12 tygodni poziom całkowitego cholesterolu może spaść, trójglicerydów także, a frakcja cholesterolu HDL („dobry” cholesterol) może wzrosnąć nawet o 16%. Jego działanie na obniżenie wagi oraz jako czynnik przyśpieszający spalanie tłuszczów jest dobrze zbadane i solidnie udokumentowane.
Działanie:
Obniża poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów przy zachowaniu lub polepszeniu stosunku frakcji HDL do LDL. Obniża poziom trójglicerydów. Rozluźnia mięśnie macicy, co powoduje złagodzenie bólów menstruacyjnych. Powoduje oczyszczenie krwi z toksyn, co powoduje korzystne przełomy lecznicze.